Afdeling: Bijenvereniging Oosterhesselen e.o.

Demonstratie bijenkast het ontstaan.

 

 

Deze I/D ( instructie / demonstratie ) kast is ontstaan in 2016.

De eerste praktijkles van de basiscursus bijenhouden staat bij onze vereniging veelal gepland op de eerste zaterdag van april.  In 2016 was het rond die tijd bijzonder koud. Te koud om verantwoord  met cursisten te werken in de bijenvolken.De cursusdatum voor 15 cursisten een week verplaatsen is nagenoeg ondoenlijk. Dus de vrijdag ervoor maar aan het knutselen geslagen.  Met wat foto's van internet, die ik heb uitgeprint op A4 papier, heb ik deze op het draad in de raampjes gelijmd.Het werkte prima, maar zag er in mijn ogen niet erg professioneel uit.

In 2017  ben ik helemaal opnieuw begonnen. Nieuwe kast, bestaande uit 2 broedbakken en een honingkamer. Daarin komen 18 broedkamer ramen met op foam-board gedrukte foto,s die allemaal in verhouding zijn.Dus de cellen zijn, net als in werkelijkheid, ook zo,n 5.3 mm van het werksterbroed.Verder kwam er 1 sluitraam en  1 bouwraam bij in de kast. Samen dus 20 broedramen. Ook de honingkamer werd gevuld met fotoplaten van honingramen in verschillende stadia. Van kunstraat tot volledig verzegelde raat.

Voor basis cursisten is dit de ideale manier om het verschil tussen broed en voer te herkennen, eitjes en larven  te ontdekken.De ervaring leert dat de eerste keer een bijenkast openen, bij sommige mensen grote spanningen te weeg brengt. Vorig jaar had iemand er s'nachts nauwelijks van geslapen.  Nu kun je ze in de praktijk "droog" laten oefenen. Je kunt het imkeren volledig “naspelen”, maar dan zonder die “ lastige stekende “bijen.En als het te koud is kun je zaken als kast open maken, raampjes losmaken, uitnemen en draaien laten oefenen. Later bemerkte ik dat het prima werkt om casussen voor te leggen.

Bijvoorbeeld: Wanneer plaats ik een 2e broedkamer?  Ik heb de kast ingedeeld met 7 ramen broed, 2 ramen voer en een raam stuifmeel. 

Daarna de cursisten gevraagd naar hun mening en vervolgens voorgedaan hoe het broednest te splitsen en de kast in te delen. isueel oefenen blijft veel beter hangen bij cursisten, maakt het speelser, en ook in de evaluatie kan je zaken terug halen. Daarnaast is deze kast ook prima in te zetten bij demonstraties, uitleg op scholen, lezingen en als blikvanger op braderieën en markten. 

De kast is nog niet af !

Door het gebruik ontstaan steeds weer nieuwe ideeën en aanvullingen, zoals bv losse inlays voor op de varroalade met foto,s van mijten. ( veel en weinig ),  maar ook inlays die het vroege voorjaar laten zien.  Wat kan je aflezen van de varroa-lade?

In de zomer van 2018 gaan we nog een aantal ramen toevoegen aan de kast. Deze worden later ( herfst 2018 ) gratis bij de al verkochte kasten nageleverd !

Op deze platen zullen  foto’s staan van broedramen met redcellen, speeldoppen, moercellen enz.  Suggesties daarin zijn welkom. Het gaat er juist om dat zo veel mogelijk situaties in de kast kunnen worden nagebootst en gebruikt kunnen worden t.b.v. het bijenteelt onderwijs. Kortom, we willen de I/D kast steeds beter en functioneler maken.  Ook hier geldt dat goede tips welkom zijn.  Verder zit ik te denken om een gebruikersgroep te maken, om elkaar te wijzen op de  veelzijdige mogelijkheden, en de te maken casussen.

Inhoud en prijs.

Hetgeen we kunnen leveren bevat:

Hetgeen we kunnen leveren bevat:

20 broedkamer platen – 2 cm dik foamboard - aan beide zijden voorzien van een foto.

10 honingkamer platen – 2 cm dik foamboard - aan beide zijden voorzien van een foto.

2 kunstraat platen – 1 cm dik foamboard - aan beide zijden voorzien van een foto.

2 platen t.b.v. een bouwraam - 2 cm dik foamboard - aan beide zijden voorzien van een foto.

De levering bevat totaal 33 panelen gemonteerd in een goede kwaliteit broed en honingraam  U dient zelf te zorgen voor een kast, deze is niet inbegrepen  

De all-in prijs voor het bovenstaande pakket is 325 euro. Dit is inclusief  verzendkosten.

Zoals vermeld worden er nog enkele platen kosteloos nageleverd in het najaar van 2018. Tips!  Neem een kunststof kast ( Segeberger styropor ) i.v.m. gewicht, met varroalade en muizenrooster. Maak in elke romp een ander type afstandsreep. Kunststof/ metaal, met en zonder bijenruimte.Hiermee kun je de verschillen types laten zien, met hun voor-en nadelen. Maak zelf nog een vulblok/kantraam door een broedraam aan beide kanten te voorzien van een plaatje triplex. 

Bijlage 1:  Overzicht van de geleverde foto,s – nummer correspondeert met nummer bijlage 2

Bijlage 2 :  Overzicht van levering.
 
 
Bijenvereniging Oosterhesselen – Albert Koopman ( leraar bijenteelt )
Informatie en bestellen: 06-52310333  of  albertkoopman@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contactgegevens

voorzitter:
Jan ter Bork
Heirweg 3, 9437TA Balinge,
Tel: 0593-552246,
ter.bork@planet.nl

secretaris tevens meldpunt bestuiving groep Drenthe:
Henk Schepers
Markeweg 30, 7846AH
Noord-Sleen.
Tel: 0591-362360, 0623544354
schepersh@kpnmail.nl

Cursuscoördinator:
Harm Eding
Oostereind 23, 7843 PG, Erm,
Tel: 0591-362051
d.aol.stee@home.nl

penningmeester, webmaster contactpersoon imker café :
Saskia van der Veen
Bosrand 2, 7855PG, Meppen,
Tel: 0591-372063
w.veen10@home.nl

Bestuurslid:
Albert Koopman
Witte Zand 17, 7861BH
Oosterhesselen,
Tel: 0524-581101
albertkoopman@gmail.com
ter.bork@planet.nl